Martin Schoeller geniet internationale bekendheid om zijn iconische, extreme close-up portretten van celebrities en minder bekende mensen. In dezelfde stijl heeft de fotograaf overlevenden van de Holocaust geportretteerd; frontaal en hyperrealistisch. De 75 unieke levensverhalen vormen een mozaïek van persoonlijke herinneringen en belichamen de meest tragische gebeurtenissen in de moderne menselijke geschiedenis.
Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog kwamen de overlevenden van de Holocaust, als representanten van het Europese Jodendom, tevoorschijn uit de duisternis van de getto’s, dodentreinen en concentratie- en vernietigingskampen. De overlevenden vonden zichzelf terug in het harde licht van de bevrijding. Ze hadden hun dierbaren en hele wereld verloren en zaten nu zonder familie, gemeenschap of thuis.

Toch zonken de overlevenden niet weg in verdriet of wanhoop. Ze behielden hun vertrouwen in de mensheid, zochten geen wraak en wilden hun leven weer opbouwen en rehabiliteren. Ze stichtten gezinnen, speelden een belangrijke rol in de strijd voor de oprichting van de staat Israël en droegen bij aan de samenleving; in Israël en de landen waar ze zich vestigden.
De overlevenden van de Holocaust ‘kozen voor het leven’ en zijn een bewijs van de waarden van universele moraliteit en een sterk geloof in de menselijke geest. De aangrijpende herinneringen zijn voor altijd in hun lichaam en ziel geschroeid, maar de portretten onthullen tegelijkertijd ook hun hoop op een betere wereld en een nieuwe toekomst.
Martin Schoeller – Survivors: Faces of Life after the Holocaust
Fotomuseum aan het Vrijthof
Vrijthof 18, Maastricht