Kristof Vrancken: The Sustainist Gaze

Het Belgische Z33 brengt met The Sustainist Gaze (De Duurzame Blik) de eerste grote overzichtstentoonstelling van fotograaf Kristof Vrancken. In zijn werk komen ecologie, activisme en fotografie samen.

0
Kristof Vrancken
Anthotype portrait © Kristof Vrancken

In The Sustainist Gaze verzamelt Vrancken voor het eerst ruim zeven jaar artistiek onderzoek. De titel verwijst naar The Sustainist Design Movement, die een methode voor duurzaam ontwerpen vooropstelt. Sustainist Design is een pleidooi voor een positieve verandering op vlak van duurzaamheid in design. Vrancken vertaalt die principes naar de fotografie: hij werkt met natuurlijke materialen in plaats van met de sterk chemisch vervuilende producten uit de analoge fotografie.

Kristof Vrancken, Mutating Ecologies, 2021, Z33, Hasselt. Foto Kristof Vrancken

Anthotype
Kristof Vrancken keert in zijn werk terug naar een traag en organisch proces, dat aan de basis stond van de fotografie midden 19e eeuw: de anthotype. Dit oude fotografische procedé gebruikt emulsies (mengsels) van planten of bessen als basis voor de print. Deze ambachtelijke werkwijze is een reactie tegen de huidige flitscultuur en vluchtigheid van beelden. Door prints te maken met behulp van planten is de natuur niet alleen aanwezig op beeld, maar ook letterlijk in het beeld. Vrancken overstijgt zo de klassieke fotografie en verweeft zijn praktijk met andere disciplines zoals design, nieuwe media en wetenschap.

“Ik ben al jaren in de ban van fotografie, design, biologie, ecologie en filosofie. Door al deze interesses te combineren zag ik plots heel wat nieuwe mogelijkheden om mijn verhaal te vertellen. Dat verhaal, de rode draad in mijn artistiek onderzoek, is het verzet tegen de huidige staat van de aarde. Tegen de onverschilligheid van haar bewoners, en vooral het niet kunnen of willen zien van een alternatieve, meer duurzame omgang met onze wereld. We hebben nood aan verbeeldingskracht en nieuwe technologische en wetenschappelijke inzichten om anders om te gaan met onze aarde.”

Kristof Vrancken
Kristof Vrancken, installation view, 2021, Z33, Hasselt. Foto: Kristof Vrancken

Kristof Vrancken is een Belgische fotograaf en onderzoeker aan LUCA School of Arts (Genk). Hier focust hij zich op experimentele fotografie en hybride media. Sinds 2015 werkt hij aan The Sustainist Gaze, zijn artistieke doctoraatsstudie, waarin hij  nieuwe methodes en strategieën ontwikkelt in de zoektocht naar een ecologische en duurzame artistieke praktijk.

Kristof Vrancken – The Sustainist Gaze
t/m 22 augustus
Z33 – Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur
Bonnefantenstraat 1, Hasselt (B)

Hunger of the Pine III © Kristof Vrancken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam