Kingston Workflow Station

Veel fotografen werken met computers van Apple. Sinds enkele jaren beschikken de MacBooks echter alleen nog maar over Thunderbolten usb-3 aansluitingen. Het slot voor SD-kaartjes verdween, net als de ethernet- en de hdmi-aansluiting. De nieuwe iMacs komen dan wel in tal van kekke kleurtjes op de markt, maar zullen alleen maar Thunderbolt-/usb-4 aansluitingen hebben. Voor alle andere aansluitingen zijn docks, dongles en adapters nodig. Kingston komt daarom met het Workflow Station om in deze leemte te voorzien.

0
Kingston packshot

Spin in het web

Het Kingston Workflow Station is bedoeld als spil van je workflow, en bestaat uit een dock (basiseenheid) met plaats voor vier modules en twee aansluitingen: een usb-3.2 gen. 2 poort voor de aansluiting met je computer en een netstroomaansluiting.
Standaard wordt het Workflow Station geleverd met een USB miniHub, die beschikt over een usb-a en een usb-c aansluiting.
Daarnaast zijn er drie plekken over voor modules met cardreaders voor SD- en micro-SD-kaartjes. Elke module beschikt over twee slots, zodat je maximaal acht (als je de mini-Hub ook vervangt door een cardreadermodule) geheugenkaarten tegelijkertijd kunt uitlezen, alle met usb-3.2 snelheden. Dit is mogelijk, omdat het dock over zijn eigen stroomvoorziening beschikt.

Modules

De thans beschikbare modules voor SD en microSD-kaartjes kun je simpelweg in de dock klikken, waarna je de kaartjes plaatst.
De kaartjes en flash drives verschijnen keurig op de desktop van je computer, waarbij het van belang is ze eenduidige namen te geven.
Ben je met een grote productie met zowel beeld- als geluidsbestanden bezig, dan kun je die tegelijkertijd gebruiken, waardoor je een beter overzicht hebt over waar wat staat. De modules kunnen overigens ook los van het Kingston Workflow Station worden gebruikt, omdat ze zelf ook zijn voorzien van een usb-c aansluiting en met een usb-c kabel worden geleverd.

Praktijk

Zelf ben ik gewend om bij het fotograferen de raw- en jpeg-bestanden op verschillende kaartjes weg te schrijven in de camera. Normaal gesproken moet ik die dan na elkaar kopiëren naar een harde schijf, wat vrij lang duurt. Met het Workflow Station gebeurt dat gelijktijdig en ben ik sneller klaar. Bovendien kan ik tegelijkertijd de bestanden van mijn geluidsrecorder van een microSD-kaartje kopiëren. Hoe gemakkelijk is dat? In de praktijk ben ik geen problemen tegengekomen, en het kopiëren van grote aantallen bestanden gaat probleemloos en zeer snel. Het enige nadeel zou kunnen zijn dat het Workflow Station netstroom nodig heeft, zodat je hem niet in wat primitievere omstandigheden in het veld kunt gebruiken (tenzij je daar via een converter toch over 230V kunt beschikken).

Bij deze test heb ik gebruikgemaakt van Kingston 128 GB Canvas React Plus-kaartjes (tot 300 MB/s), zowel in SD- als in microSD-uitvoering, alsmede van een Kingston DataTraveler Kyson 128 GB-flash drive (tot 200 MB/s). De SD-kaart kon goed overweg met de bestanden van mijn camera, ook als ik met 10 beelden per seconde in raw en jpeg fotografeerde. Het kopiëren van de bestanden naar de harde schijf en Dropbox via het Kingston Workflow Station ging als een zonnetje.

specificaties

afmetingen 160 x 70 x 56 mm; modules: 63x17x50
gewicht 292 g; modules: 30 g
aansluiting usb-c
interface usb 3.2 gen. 2; modules: usb 3.2 gen. 1
os Windows 10, 8.1, 8 / macOS 10.10 +
verkoopprijs € 129,-; modules: € 34,99
importeur coolblue.nlalternate.nlkamera-express.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam