Overzichtstentoonstelling van Martine Franck

0
Martine Franck
Tory Island, County Donegal, Ireland, 1995 © Martine Franck / Magnum Photos

Het FOMU presenteert dit najaar een grote overzichtstentoonstelling van Martine Franck (BE, 1938-2012) in haar geboortestad. Franck was net voor haar dood nauw betrokken bij de uitwerking van deze tentoonstelling, die gemaakt werd door de Fondation Henri Cartier-Bresson (Parijs) en het Musée de l’Elysée (Lausanne). 

Franck ontdekte haar passie voor fotografie tijdens een lange reis door het Oosten in 1963. Thuisgekomen in Parijs vestigde ze zich als zelfstandig fotograaf en maakte zij portretten en reportages voor grote Amerikaanse magazines zoals LifeThe New York Times en Vogue. Uit haar foto’s spreekt een levensvreugde en een diep sociaal engagement. De camera was voor Franck een middel om zichzelf te positioneren in de maatschappij. Vanuit een diep sociaal engagement voerde ze strijd voor vrouwen, ouderen, vluchtelingen en bedreigde gemeenschappen wereldwijd. Ze nam hierbij de tijd om respectvolle relaties op te bouwen met de mensen die ze portretteerde. Zo creëerde ze een unieke fotografische taal, met sterke composities en observaties in zwart-wit. 
 

Martine Franck
Beach, village of Puri, India, 1980 © Martine Franck / Magnum Photos 
 
Tulku Khentrul Lodro Rabsel, aged 12, with his Lhagyel tutor, Shechen Monastery, Bodnath, Nepal, 1966 © Martine Franck / Magnum Photos 
 

Martine Franck 

t/m 24 jan 2021 

Fotomuseum Antwerpen 

Waalsekaai 47, Antwerpen 

Fomu.be 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam