Fotografie-apps: Spectre

0
Spectre
Spectre logo

Als gebruiker van een ‘echte’ camera is het fijn als die camera geavanceerde functies zoals time-lapse of HDR heeft. Het kan zelfs een reden zijn om van camera te wisselen. Bij een smartphone is dat niet nodig, je voegt een gewenste functie eenvoudig toe via een app. De app Spectre biedt bijvoorbeeld een functie om lange sluitertijden te kunnen gebruiken. 

Spectre werd in in december 2019 door Apple verkozen tot app van het jaar 2019. Een hele eer voor het Nederlandse bedrijf Lux Optics van ontwerper Sebastiaan de With en ontwikkelaar Ben Sansdofsky, want het aantal foto-apps voor de iPhone is gigantisch. Lux Optics ontwikkelt alleen apps voor gebruik op iOS-apparatuur, misschien omdat Sebastiaan als ontwerper bij Apple heeft gewerkt. 
Spectre is ontwikkeld om betere opnames met een lange sluitertijd te kunnen maken. Dat kan uiteraard ook met de standaard camera-app van je iPhone, maar dan wordt er simpelweg een lange sluitertijd gebruikt. Het nadeel is bijvoorbeeld dat je de camera moeilijk stil kunt houden en er door het warm worden van de beeldsensor ruis op zal treden . 

Kunstmatige intelligentie 
Spectre doet het helemaal anders. In plaats van een lange sluitertijd combineert de app honderden opnames via kunstmatige intelligentie. Spectre is geschikt om verschillende soorten foto’s te verbeteren, zoals het vastleggen van het licht van rijdende auto’s, het fotograferen van stromend water en het verwijderen van objecten, zoals mensen en auto’s uit een scène. 
Bij elk van deze opnamesituaties herkent de kunstmatige intelligentie (AI) de situatie en de elementen in de scene en de belichting wordt indien nodig aangepast tijdens de opnameserie. Spectre herkent ook of je de smartphone (via een adapter) op een statief hebt geplaatst. Werk je uit de hand dan kan helpt de ingebouwde AI-beeldstabilisatie. Of je nu een leuk straatje van toeristen wilt ontdoen, een snelweg van lichtstrepen van langsrijdend verkeer wilt voorzien of stromend water vloeiend wilt maken, het enige dat je hoeft te doen is het aantal seconden van de belichtingstijd instellen. Die tijd is maximaal negen seconden en dat is voor het wegwerken van rijdende auto’s prima maar voor slenterende toeristen vaak te weinig, veel veranderen in geesten wat ook wel weer een bijzonder effect geeft. 

Het is bijzonder dat je het resultaat via de Live Photo-functie als een reeks foto’s kunt bekijken. Het resultaat kun je opslaan als een foto of een video. 
Spectre biedt geen gratis probeerversie, maar het aankoopbedrag is € 4,49. Je kunt de app desgewenst via de Delen met Gezin-functie met zes gezinsleden gebruiken. De app stelt wel eisen aan je iPhone; iOS 11 of hoger is vereist, maar de scene-detectie werkt pas vanaf iOS 12 en de stabilisatie werkt alleen op iPhone 8 en hoger. 

Spacedesk 
Wellicht staat er een tweede monitor op je bureau, naast je notebook of je computerscherm. Ideaal voor onder meer beeldbewerking; het beeld op je hoofdscherm en de menu’s op het tweede scherm. Met de gratis app Spacedesk maak je van je of tablet (of smartphone) een tweede of zelfs derde monitor. Spacedesk is beschikbaar voor zowel iOS als Android en de eisen wat betreft besturingssysteem zijn bescheiden: Android 4.1 of hoger en iOS 9.3 of hoger. Je voorziet de (Windows 10) -computer van de Spacedesk Driver en het extra scherm van de Spacedesk Viewer.  draaien. Dat scherm kan ook een Windows- of iMac- computer zijn. Spectre werkt via je LAN-verbinding, dus minder geschikt voor onderweg. Zelf gebruik ik de app draad- en probleemloos op een goedkope Huawei tablet (Android 6.0) als derde scherm. 

Spectre 
iOS 
€4,49 
Spacedesk
Andoid en IOS
Gratis

Dit artikel is afkomstig uit Focusmagazine 2 2020. Bekijk het hele magazine hier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam