Nachtwacht360 – The Other side of Art

De Nachtwacht360 is een bijzondere fotografische replica van de Nachtwacht, gemaakt op het originele formaat. Fotograaf Julius Rooymans en ontwerper Hans Ubbink hebben samen met producente Jessica Karelsen zeven maanden gewerkt aan dit unieke project.

0
Nachtwacht360
foto: Nachtwacht360
Nachtwacht360
foto: Nachtwacht360

Het resultaat is nu te zien in de enorme fabriekshal aan de Oostenburgermiddenstraat in Amsterdam. Voor Nachtwacht360 is gewerkt met lookalikes, die zó sprekend op hun in verf afgebeelde voorgangers lijken dat ze er voor door kunnen gaan.
Vervolgens zijn kostuums en attributen die in het oorspronkelijke schilderij zichtbaar zijn, op een zo realistisch en authentiek mogelijke wijze nagemaakt. Er is gebruik gemaakt van authentieke zeventiende-eeuwse harnassen, wapens en helmen uit collecties van verzamelaars in Nederland. Objecten die niet (meer) bestonden of door Rembrandt zelf waren bedacht, zijn speciaal voor dit project ontworpen, met behulp van zowel ambachtelijke zeventiende-eeuwse als hedendaagse technieken.

Nachtwacht360
De Keerzijde. foto: Nachtwacht360

De Keerzijde
Rooymans en Ubbink voegden aan hun reconstructie van De Nachtwacht nog een ander element toe: de Keerzijde. Terwijl de Nachtwacht de pracht en praal van de buitenkant laat zien, toont de Keerzijde scènes uit het leven van Rembrandt als kunstenaar, dat minder rooskleurig was. De Keerzijde is met hetzelfde perspectief en lichtrichting gefotografeerd als de voorkant, zodat je als kijker het gevoel hebt rond de scène van de Nachtwacht te lopen en aan de achterkant van het schilderij te kijken. In het midden is Rembrandt te zien, werkend aan de Nachtwacht.

Kostuums en attributen
Naast de replica van de Nachtwacht en de Keerzijde zijn er ook afzonderlijke portretten en stillevens te zien. Ook zijn diverse kostuums en attributen te bewonderen. Alle foto’s in de tentoonstelling Nachtwacht360 zijn in verschillende oplages en uitvoering te koop.

Nachtwacht360
t/m 4 augustus
Oostenburgermiddenstraat 101, Amsterdam

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam