Feast for the Eyes

0
Ouka Leele
Peluquería 1979 © Ouka Leele

Deze tentoonstelling laat de rijke geschiedenis van voedselfotografie zien – zowel in de beeldende kunst, als in commerciële en wetenschappelijke fotografie en fotojournalistiek.

New Brighton, England, 1983 – 1985 © Martin Parr/ Magnum Photos
Martin Parr, Untitled (Hot Dog Stand), 1983–85; from Feast for the Eyes (Aperture, 2017)

Van de banaliteit van het ontbijt in een wegrestaurant van Stephen Shore, het symbolische stilleven van Laura Letinsky, tot Roger Fentons uitgebreide negentiende-eeuwse uitstallingen van eten. Feast for the Eyes is opgedeeld in drie thema’s. Still Life neemt een van de meest populaire genres uit de schilderkunst als uitgangspunt. De foto’s laten zien hoe de kunstenaars zich hebben laten inspireren door het genre en hoe het in de loop van de tijd is veranderd.

In Around the Table gaat het om het ritueel dat plaatsvindt rondom eten. Maar ook over culturele identiteit die wordt gereflecteerd in eten. Wat er gebeurt als voedsel gecombineerd wordt met humor, spel en ironie zie je in Playing with your Food.

Joseph Maida
#fishy#donut#divers#thingsarequeer, December1, 2015 © Joseph Maida

De tentoonstelling bevat werk van ondermeer: Nobuyoshi Araki, Guy Bourdin, Imogen Cunningham, William Eggleston, Roger Fenton, Nan Goldin, Helmut Newton, Martin Parr, Man Ray, Cindy Sherman, Stephen Shore, Edward Steichen, Paul Strand, Wolfgang Tillmans, Andy Warhol, en Edward Weston. Naast de foto’s is er ook een groot aantal kookboeken te zien.

Feast for the Eyes
t/m 6 mrt
Foam
Keizersgracht 609, Amsterdam
foam.org

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam