Test: OnePlus 5T smartphone

De OnePlus 5T is een smartphone met opvallende specs: een dubbele camera, een supersnelle Dash Charging-oplaadfunctie en ondersteuning voor twee simkaarten. De tweede camera aan boord zorgt voor een betere beeldkwaliteit bij slechte lichtomstandigheden te garanderen. Tekst: Dennis Hissink

0
De OnePlus 5T
De OnePlus 5T is een smartphone met interessante specificaties voor een gemiddelde prijs.

De OnePlus 5T is een smartphone met interessante specificaties voor een gemiddelde prijs. Een toestel dat zodoende ook in de belangstelling staat van jongeren die niet allemaal beschikken over een riant budget, maar wél een high-end toestel zoeken. Het schermformaat van 15 cm/6” is natuurlijk lekker om mee te werken, al is het al met al een heel apparaat om in een hand te houden. Ook gaat de OnePlus 5T mee met de trend van kleine schermranden.
Bij z’n voorganger werden de dubbele camera’s gebruikt om het onderwerp dichterbij te kunnen halen. Er zaten namelijk een groothoek- en een telelens in verwerkt. Bij de OnePlus 5T is de telelens verdwenen, om plaats te maken voor twee camera’s met een brandpuntsafstand van omgerekend 27 mm en een lichtsterkte van F1,7. Digitale zoom (2x), met overigens weinig verlies, blijft wel mogelijk. De ene camera is voorzien van een 16-megapixelsensor, terwijl de andere beschikt over een 20-megapixelsensor. Zodra er te weinig omgevingslicht is, springt de tweede camera bij om de beeldkwaliteit zo hoog mogelijk te houden.

Opname met de OnePlus 5T
Opname met de OnePlus 5T (foto Max van den Broek)

Beeldkwaliteit
Gedurende de test van de OnePlus 5T is gebleken dat de opnames bij lastige lichtomstandigheden wat beter uit de verf komen dan verwacht. Interessant is dat het toestel niet snel naar de hogere ISO’s grijpt om het gebrek aan licht te compenseren, maar juist de lage ISO-waarde zo lang mogelijk aanhoudt. Dat pakt direct voordelig uit voor de ruis, die ook bij opnames bij schemerlicht meevalt. Het blijft echter ook een kwestie van een goede handligging en op een juiste, rustige manier fotograferen om zo veel mogelijk scherpte te behouden en geen last te hebben van trillingsonscherpte veroorzaakt door het uit de hand werken. Het ontbreekt helaas aan optische beeldstabilisatie – een beetje jammer voor een toestel dat juist met de trend (groter scherm en dubbele camera) meegaat.
De interne software van de OnePlus 5T is redelijk conservatief bij het bewerken en verwerken van de beelden, hoewel we toch snel wat verlies in de detaillering zien bij een soms enigszins agressieve ruisonderdrukking. Qua kleurweergave ogen de beelden wat de huidtoon betreft ietwat warm, maar redelijk natuurgetrouw. Bij overmatig kunstlicht is het voor de software wat lastig om de kleurzweem eruit te filteren. Het dynamisch bereik is redelijk goed en laat voldoende detail in donkere en lichte partijen zien.

Conclusie
De OnePlus 5T biedt opvallend veel voor zijn geld, maar heeft qua camera niet voldoende in huis om de high-end concurrentie op dit gebied van de troon te stoten. De functies (zoals de portretmodus) zijn grotendeels van deze tijd, maar het schort nog een beetje aan de uitwerking daarvan. Wellicht zal een volgend model kunnen profiteren van het doorontwikkelen van de software. Voor nu in ieder geval een positieve ervaring met een smartphone die zich weet te onderscheiden van de massa door zijn aantrekkelijke prijs (€ 499,- voor het 64 GB- en € 549,- voor het 128 GB-model) en interessante specs!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam