In de hoofdrol Chas Gerretsen

0
Chas Gerretsen
Generaal Augusto Pinochet met officieren voor het begin van de Heilige Mis ter ere van Chili’s onafhankelijkheid en voor de zegening van de nieuwe militaire junta, Iglesia de la Gratitud Nacional, Santiago de Chile, 18 september 1973. © CHAS GERRETSEN / NEDERLANDS FOTOMUSEUM

Het archief van Charles (Chas) Gerretsen (1943) bevindt zich sinds begin jaren ’90 in het depot van het Nederlands Fotomuseum. Het museum toont nu de eerste overzichtstentoonstelling van de fotograaf met ruim 200 foto’s. Naast zijn beroemde foto’s is ook veel niet eerder getoond werk te zien.

De tentoonstelling vertelt het verhaal van een onverschrokken fotojournalist, die weet hoe belangrijk het is dat een verslaggever ter plekke is, ook al betekent dit dat die zichzelf in gevaarlijke situaties moet begeven. Chas Gerretsen werkte eind jaren ’60 als oorlogsfotograaf in Vietnam en maakte vele opnamen van het oorlogsgeweld, verwoestingen en vluchtelingen. Ook was hij in Chili bij de staatsgreep van generaal Pinochet tegen president Allende in 1973, met historische foto’s als resultaat. Als enige Nederlander ontving de fotograaf de Robert Capa Gold Medal wegens uitzonderlijke moed.

Chas Gerretsen
John Travolta, Malibu, VS, 1982. © CHAS GERRETSEN / NEDERLANDS FOTOMUSEUM

Later vestigde Gerretsen zich in Hollywood, waar hij sterren als John Travolta fotografeerde. Ook was hij de setfotograaf van Francis Ford Coppola’s meesterwerk Apocalypse Now. In deze film vertolkt Dennis Hopper de rol van een oorlogsfotograaf, gebaseerd op Chas Gerretsen.
Het Nederlands Fotomuseum publiceert bij de tentoonstelling het boek In de hoofdrol Chas Gerretsen (Lecturis, € 35,-). Op 15 oktober verschijnt er ook een autobiografie: Het wonderbaarlijke en vreemde leven van Chas Gerretsen (Boom Uitgevers, € 24,50). Het fotoboek  Apocalypse Now, The Lost Photo Archive (Prestel Publishing, € 44,90), gaat over het werk van Gerretsen tijdens de beroemde film uit 1979.

In de hoofdrol Chas Gerretsen
15 okt t/m 22 apr
Nederlands Fotomuseum
Statendam 1 (Wilhelminapier)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam